Η ανακοίνωση του αναλυτικού προγράμματος των επερχόμενων κατατακτηριων εξετάσεων για την Ψυχολογία ΕΚΠΑ, οδηγεί σε ξεκάθαρα συμπεράσματα σχετικά με τη φύση της εξέτασης.
1.30 ώρα/μάθημα και μάλιστα τα 2 πρώτα μαθήματα εντός του πρώτου 3ωρου. Και όλα την ίδια ημέρα!
Αυτό λοιπόν μας δείχνει οτι τα θέματα θα είναι πολύ δύσκολα και η απάντηση σε αυτά, μικρής έκτασης.
Στη Γνωστική, που είναι το 1ο μάθημα στη σειρά, λογικά θα έχουμε ένα πάρα πολύ δύσκολο θέμα. Ισως όμως το πολύ δύσκολο θέμα να έρθει στη Βιολογική Ψυχολογία , την εκφώνηση της οποίας οι υποψήφιοι πιθανώς να έχουν στα χέρια τους ταυτόχρονα με αυτή της Γνωστικής.
Τι σημαίνει όμως "δύσκολο θέμα"?
Εχουμε τα εξής σενάρια:
1. Ενα ζήτημα που είναι περνάει εντελώς απαρατήρητο απο τους υποψήφιους, κατά τη μελέτη τους. Συνήθως, τέτοια θέματα αφορούν ζητήματα που είναι πολύ απλά και για τα οποία ο μέσος άνθρωπος έχει μια άποψη. Για παράδειγμα το θέμα που έπεσε πέρυσι στις Βιολογικές Βάσεις Συμπεριφοράς. Υπάρχουν θέματα λοιπόν, που δεν τα έχει προσέξει καν ο υποψήφιος. Θέματα που αν τα είχε μελετήσει έστω 10 λεπτά, θα μπορούσε να είχε γράψει 15+.
2. Μια εκφώνηση - παγίδα , της οποίας κάποια ή κάποιες λέξεις μας οδηγούν σε σενάρια απάντησης που είναι λανθασμένα. Για παράδειγμα, αν μας ρωτήσουν για μια ντετερμινιστική και συνάμα μη κατευθυντική θεραπευτική προσέγγιση στη Συμβουλευτική, τότε ο νούς μας πηγαίνει στον Freud (λόγω ντετερμινισμού). Εντούτοις, ο Freud είναι μη καθοδηγητικός αλλά ΕΙΝΑΙ κατευθυντικός. Επομένως, σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να σκεφτούμε με ψυχραιμία και να απορρίψουμε την επιλογή του Freud για την απάντησή μας.
Για να μην τα πολυλογώ, αυτές τις τελευταίες ημέρες, σας προτείνω να κινηθείτε αντισυμβατικά. Ειδικά στη Γνωστική και στη Βιολογία, διαβάστε οτιδήποτε "κουλό" υπάρχει στην ύλη. Ακόμα και τα ιστορικά στοιχεία (αυτά είναι πάντοτε sos και οι περισσότεροι υποψήφιοι το αγνοούν).
Καλή σας επιτυχία!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου