Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

Απλά τα πράγματα......

 

Γιατί είναι  αρκετά απαιτητικό να περάσεις στην Ψυχολογία ΕΚΠΑ? Η απάντηση που θα σας δώσω, είναι πραγματικά ανατρεπτική και ίσως να εκνευρίσει ορισμένους υποψήφιους που έχουν μελετήσει πολύ σκληρά και δεν πέρασαν (ακόμα) .

Είναι τόσο προσιτά  τα θέματα των εξετάσεων , με τόσο μικρή ύλη που έχει να μελετήσει κάποιος, με αποτέλεσμα, σχεδόν ΟΛΟΙ όσοι έχουν μελετήσει σκληρά, να έχουν δικαίωμα στο όνειρο της εισαγωγής. Ακόμα κι αν οι παλιότεροι είχαν φέτος ένα προβάδισμα σε σχέση με τους νεότερους, κυρίως λόγω της διαδικασίας back to back (μέσα σε 4 μήνες 2 εξεταστικές δοκιμασίες), καταλήγω οτι αυτό που τελικά έκανε τη διαφορά, δεν ήταν τόσο η δυσκολία των θεμάτων, όσο το άγχος και η απειρία που είχαν οι νέοι, απέναντι σε ένα σχεδόν εχθρικό και αφιλόξενο πλαίσιο εξετάσεων (4.5 ώρες σε μια μόνο ημέρα για να γράψεις και τα 3 μαθήματα).

Τα θέματα , αν εξαιρέσουμε την "απόσβεση" στις Βιολογικές Βάσεις Συμπεριφοράς, ήταν εύκολα εως αρκετά εύκολα τολμώ να πω.

Βιολογικές Βάσεις:

Ιππόκαμπος και μετωπιαίοι λοβοί (τα έχει αναλυτικά στο κεφ.17 του βασικού βιβλίου)

Λήθη και νευρωνικοί μηχανισμοί (επίσης στα κεφ 17-18 έχει εκτενέστατες αναφορές)

 

Γνωστικη Ψυχολογία:

Ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα σε Υπολογιστή και ανθρώπινου νου.

Οι απαντήσεις, με αφετηρία το κεφάλαιο 1 του βασικού βιβλίου, αντλούνταν απο όλα τα υπόλοιπα κεφάλαια και δεν ήταν κάτι δύσκολο. Ωραίο θέμα, αλλά μέτριας εως χαμηλής δυσκολίας

 

Συμβουλευτική Ψυχολογία:

Ποιές είναι οι εφαρμογές της Υπαρξιακής θεραπείας σύμφωνα με την Van Deurzen Smith

Το όνομα της Smith το είχαν συγκρατήσει ελάχιστοι υποψήφιοι (και λογικό ήταν). Ακόμα και αυτοί όμως που την ήξεραν, δεν τα πήγαν καλύτερα απο τους άλλους που δεν την ήξεραν. Η καθηγήτρια λοιπόν έπαιξε μπλοφα με το όνομα (τους είχα προειδοποιήσει οτι κάνει τέτοια κόλπα) και ουσιαστικά το ερώτημα ήταν το πιο απλό θέμα που θα μπορούσε να πέσει σε κατατακτήριες εξετάσεις: Ποιές είναι οι εφαρμογές της Υπαρξιακής θεραπείας? 

Η απάντηση είναι σε εμφανέστατο σημείο στο βασικό βιβλίο της ύλης μας.


Επομένως, ένας καλός τρόπος γραφής και μια ΣΤΟΙΧΕΙΏΔΗΣ ψυχραιμία, αρκούν για να έχεις ελπίδες να περάσεις. Αυτή είναι η ευχή και κατάρα συνάμα του ΕΚΠΑ. Μένουν απέξω άτομα που λυγίζουν απο το άγχος, ειδικά τώρα που το πλαίσιο είναι αφιλόξενο και περνούν άτομα που είναι cool.

Για αυτό λοιπόν απαιτούνται πάρα πολλές προσομοιώσεις στον τρόπο γραφής και στο πλαίσιο των εξετάσεων, ώστε να «ξεπλυθούν» οι υποψήφιοι απο το άγχος.

 ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ όμως. Οχι απλώς να λέμε οτι κάνουμε προσομοιώσεις για τα μάτια του κόσμου.

Και κάτι τελευταίο: Μην ψαρώνετε με τους χαμηλούς βαθμούς που μπήκαν εφέτος και έριξαν τη βάση (κινήθηκε στο 11). Δεν ήταν δύσκολα τα θέματα. Απλά....αποφάσισαν να ρίξουν τις βάσεις και αυτός που άξιζε για 16 βαθμολογήθηκε με 11 και ουτω καθεξής. Εν ολίγοις, η "αδικία" στη βαθμολόγηση αφορούσε τους πάντες.  

Εν κατακλείδι.....

Ο διαβασμένος και ψύχραιμος, ορισμένες φορές, μπορεί να περάσει πολύ πιο έυκολα απο όσο νομίζει. Ενώ στο Πάντειο για παράδειγμα, είναι τόσο τεράστια η ύλη, που περνάει μονάχα ο πάρα πολύ καλά διαβασμένος, απέχοντας έτη φωτός απο κάποιον που είναι απλά διαβασμένος και ψύχραιμος. Δλδ ο αγχωμένος αλλά πολύ καλά διαβασμένος υποψήφιος στο Πάντειο, υπερτερεί έναντι του μη αγχωμένου αλλά απλώς καλά διαβασμένου υποψήφιου. 

Στο ΕΚΠΑ δεν είναι έτσι.....

Όλοι οι καλά διαβασμένοι έχουν δικαίωμα στο όνειρο και κυρίως......οι ψύχραιμοι!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σταθερό χέρι και καθαρό μυαλό...

 Οι κατατακτήριες εξετάσεις ψυχολογίας, παρά το γεγονός οτι είναι μια απαιτητική διαδικασία, αποτελούν έναν "καθαρό" και οικονομικ...